Vědecko-výzkumné úspěchy

LDF pomohla zlepšit akustické vlastnosti klavírů Petrof 

Dřevo i další materiály mají zásadní podíl na vzhledu nástroje a výsledném tónu, jejich výběru je proto věnována mimořádná pozornost. Právě v tomto směru a také v otázce zlepšování vlastností zvoleného dřeva při výrobě hudebních nástrojů umí odborníci LDF nabídnout svou odbornost a přispět k inovativním řešením. Odbornící LDF spolupracovali se společností Petrof, v současnosti největším výrobcem akustických klavírů a pianin v Evropě, v rámci projektu, jehož cílem byla eliminace vlivu změn vlhkosti hlavní části piana modifikací povrchu dřeva jeho vybraných částí. Výsledkem projektu byla také jednoduchá a moderní klimatizační jednotky s účelem regulovat vlhkost pian při jejich přepravě a provozu. 

 

Vědci LDF datovali nejstarší dřevěnou konstrukci v Evropě 

Archeologové objevili na Chrudimsku neolitickou studnu, jejíž stáří vědci Ústavu nauka o dřevě LDF vyhodnotili na 7000 let. Aktuálně jde o nejstarší dendrochronologicky datovanou archeologickou konstrukci v Evropě.

 

Zelená stavba budoucnosti vznikla ve spolupráci s vědci LDF 

Horko a sucho začíná pro nás být vážným nebezpečím a běžné halové objekty, opláštěné standardními materiály, působí jako radiátory. Proto byl ve slavkovské společnosti LIKO-S vytvořen projekt výrobní haly LIKO-Vo, která je světovým unikátem. Do výroby byla zapojena také Mendelova univerzta v Brně.

 

Vědci zmapovali milíře na Křivoklátsku 

Vědci z Ústavu hospodářské úpravy lesů a aplikované geoinformatiky LDF v Brně zmapovali výskyt zhruba tisícovky milířů, které dokládají výrobu dřevěného uhlí na dnešním Křivoklátsku. Stopy po milířích starých 50 let i několik století jsou dodnes v terénu patrné. Zbyly po nich převážně kruhové plochy o průměru pět až deset metrů s terénem precizně upraveným do roviny. Kromě toho vědci identifikovali kilometry starých cest a chodníků, které sloužily pro přibližování dříví i odvoz dřevěného uhlí. Tyto historických prvky krajiny byly lokalizovány pomocí Digitálního modelu reliéfu 5. generace.

 

Tairon – reaktivní mořidlo na dřevo, jehož technologie vznikla na půdě Ústavu nauky o dřevě LDF 

Unikátní reaktivní mořidlo je vodným (koloidním) roztokem nanočástic oxidů železa. Velkou předností této technologie je dosažení široké škály barevných odstínů pomocí různých koncentrací roztoku. Další předností mořidla je jeho nízká toxicita pro živé organizmy a šetrnost k životnímu prostředí. Také výroba je velice rychlá a jednoduchá bez nutnosti vysokých energetických vstupů. Technologie získala patentovou ochranu v roce 2016. Během následujícího roku byla již podepsána smlouva o obchodní spolupráci s komerčním partnerem.

moridlo

 

Výzkumné centrum pro studium patogenů z rodu Phytophthora

Výzkumné centrum pro studium patogenů z rodu Phytophthora (CZ.02.1.01/0.0/0.0/15_003/0000453) zahájilo svou činnost 1. prosince 2016 na Mendelově univerzitě v Brně. Centrum je financováno z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání PO1: Posilování kapacit pro kvalitní výzkum (EFRR), která je zaměřena na dosažení špičkové úrovně českého výzkumu v mezinárodním měřítku, zlepšení spolupráce ve výzkumu a zkvalitnění infrastrukturních podmínek pro přípravu budoucích výzkumníků. Tým povede Dr. Thomas Jung, přední světový odborník ve fytopatologii, který je autorem více než 45 impaktovaných publikací. Výstupy projektu poskytnou informace o dopadu působení patogenní houby Phytophthora na fyziologii stromu, genetiku, ekosystémové souvislosti na excelentní úrovni. Cílem projektu je také zvýšení efektivnosti získávání finančních prostředků na vědu a výzkum výraznějším zapojením se do mezinárodních projektů ve VaVaI v rámci stávajících programů EU a modernizace infrastruktury.

http://www.phytophthora.org/

 

Metodiky:

Jiří Kamler a kol., 2019: Metodika prevence škod působených zvěří na polních plodinách (metodika + osvědčení)

 

Udělené patenty (aktivní):

Patent č. 306249   Způsob ošetření a barvení dřeva obsahujícího třísloviny

Patent č. 306735   Zařízení pro měření příčného rozsahu hniloby kmenů, stromů a způsobu provádění tohoto měření

Patent č. 305267   Zařízení na výrobu desek na bázi dřeva s vylepšeným hustotním profilem

Patent č. 307273   Aglomerovaný materiál na bázi dřeva s obsahem polymerních částic

Patent č. 308774 Vyvážecí traktorová souprava pro dopravu dříví s hybridním pohonem podvozku

 

 

 

Budoucí prváci

On-line prohlídka

Kalendář akcí LDF MENDELU