Výzkumná témata, konference a další odborné aktivity

Základním motivem vědy a výzkumu na LDF je společné aplikování poznatků biologických, technických a společensko-vědních disciplín v lesnictví, krajinářství a dřevařství, a rovněž uměleckých disciplín v nábytkářství, a to na úrovni základního, aplikovaného i průmyslového výzkumu. Společným jmenovatelem těchto aktivit jsou široké aspekty managementu lesa i krajiny, produkce dřeva jako obnovitelné suroviny, včetně technologií jeho zpracování, a uplatnění dřeva jako jedinečného materiálu a obnovitelného energetického zdroje. Výsledky jsou aplikovány v lesnické, dřevařské, nábytkářské a environmentální praxi.

Tradičně je věnována pozornost studiu lesních ekosystémů a krajiny. Nově jsou rozvíjeny rovněž disciplíny v oblasti bioniky, biomechaniky, aplikovány jsou komplexní výpočetní metody fyzikálních a biologických procesů, technologického transferu, modifikace vlastností přírodních materiálů a v oblasti průmyslového výzkumu problematika užitého designu v oblasti bydlení. V biologických disciplínách nachází uplatnění aplikace genetiky a molekulární biologie.

Je poskytována poradenská činnost v podobě expertíz a studií, organizujeme konference, semináře, výstavy, workshopy či kurzy. V rámci expertní činnosti spolupracují specialisté fakulty na koncepční činnosti rezortních ministerstev, na formulování priorit grantových agentur apod. Významná je úloha LDF jako koordinátora České technologické platformy lesního hospodářství a navazujících průmyslových odvětví (ČTPLH). Výzkumnou základnu pro LDF představuje zázemí Školního lesního podniku Masarykův les ve Křtinách, včetně jeho výzkumné stanice.

Významné je také zapojení LDF do zahraniční rozvojové spolupráce.

Vybrané odborné aktivity:

Journal of Landscape Management

Odborný časopis publikující originální vědecké články, recenze a nové informace z oblasti tvorby a ochrany krajiny, vodního hospodářství, lesního hospodářství a lesního inženýrství. Časopis byl založen v roce 2010 a je vydáván 2x ročně.

jlm

Základy lesnického půdoznalství a výživy lesních dřevin 

Rozsáhlá moderní publikace zachycující srozumitelnou formou vše podstatné o obecných vlastnostech půdy a o aplikaci pedologických poznatků v lesnické praxi. Autory jsou Dušan Vavříček a Aleš Kučera, kteří působí jako akademičtí pracovníci Ústavu geologie a pedologie Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

kniha

Rekreace a ochrana přírody (RaOP)

Mezinárodní vědecká konference RaOP je unikátní platformou pro prezentaci trendů v oblastech rekreačního využívání krajinného prostoru, vlivu hodnocení dopadu na životní prostředí, využívání přírodních fenoménů k podpoře regionálního rozvoje a environmentálního vzdělávání. Je každoročně pořádaná Českou společností krajinných inženýrů a Ústavem inženýrských staveb, tvorby a ochrany krajiny Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity.

Právo v praxi krajinného inženýra

Pravidelný seminář, jehož cílem je seznámit účastníky s vybranou aktuální právní úpravou stavebního zákona s ohledem na plánování, povolování a realizaci inženýrských staveb v krajině. Seminář pořádá Česká společnost krajinných inženýrů ČSSI, z.s. ve spolupráci s Ústavem inženýrských staveb, tvorby a ochrany krajiny LDF MENDELU a Ústavem aplikované a krajinné ekologie AF MENDELU ke 100. výročí založení Mendelovy univerzity v Brně.

Cena profesora Jindřicha Halabaly

Studentská vědecká konference každoročně pořádaná Radou Interní grantové agentury LDF MENDELU.Cena je každoročně udělována studentům vysokých škol v České a Slovenské republice nebo jiné zemi EU za nejlepší semestrální projekty v oblasti designu nábytku a interiéru. Vznikla v roce 2004 u příležitosti 100. výročí narození prof. Jindřicha Halabaly a její statut byl schválen vědeckou radou DFTU ve Zvoleni a vědeckou radou LDF MENDELU. Cílem soutěže je umožnit studentům z  vysokých a středních škol prezentovat své práce a tím srovnat výstupy v širším rozsahu. Také by měla napomoci mladším ročníkům ukázat různé přístupy k tvorbě jejich starších kolegů.

 

 halbal

SilvaNet-Woodnet

Studentská vědecká konference každoročně pořádaná Radou Interní grantové agentury LDF MENDELU.

silva

Pomoc v rozvojových oblastech prostřednictvím projektů České rozvojové agentury 

Kambodža - prohloubení spolupráce mezi Faculty of Forestry and Environment RUA a Lesnickou a dřevařskou fakultou MENDELU, předání know-how českých expertů a zahájení vědecké spolupráce, která umožní budoucí společnou publikační činnost. Vědci a studenti Ústavu lesnické botaniky, dendrologie a geobiocenologie pracují  na zavedení praktického vzdělávání v terénu formou blokové výuky, které je pro studenty lesnických oborů zásadní a na RUA se neprovádí. Vyučujícím z RUA jsou předávány ověřené výukové plány a postupy a je s nimi rozvíjena společná výzkumná činnost s novými technologiemi využívanými v ČR.

kambodža

Kavkaz (Gruzie) -  podpora rozvoje lesnického hospodaření, rozvoj a prohloubení teoretických znalostí, rozvoj praktických dovedností včetně vybavení dendrometrickými měřicími přístroji, přes tablety využitelné při práci v terénu až po technické vybavení.Cílovou skupinou projektu jsou pracovníci Agentury chráněných území Gruzie, lesníci v Národním parku v Tusheti a lesníci Chráněné krajinné oblasti Tusheti a také studenti lesnictví Zemědělské univerzity Gruzie. V oblasti Tušheti v Gruzii existuje několik chráněných území (národní park, přísná přírodní rezervace a chráněná krajinná oblast). Péče o ně měla doposud značné mezery: sházela inventarizace a zásady lesnického managementu (lesní hospodářský plán a lesnické mapy) a v neposlední řadě zejména technické vybavení.

kavkaz

Etiopie - ochrana zemědělského půdního fondu v zóně Kembata Tembaro spolu se současnou podporou zemědělské produkce místních drobných farmářů. Stěžejní aktivitou je vybudování zavlažovacího systému, doplněné o další protierozní opatření, která mají umožnit efektivnější hospodaření s dešťovou vodou. V rámci projektu byla také založena dvě pokusná pole o rozloze minimálně 2 500 m2, na nichž probíhají školení v režimu Farmer Field Schools. Ta následně poslouží místním farmářům i k rozvíjení správných zemědělských praktik a přispěje k vytvoření udržitelného zemědělského a pastevního systému využívání přírodních zdrojů s využitím holistického přístupu. Kromě toho v blízkosti Awasského jezera naši experti založili lesní školky, dlouhodobě provádí rehabilitaci degradovaných půd, zalesňují a kolem jezerních břehů zřizují ochranné zóny se speciálním režimem hospodaření.

etiopie

Jemen (Sokotra)- zvýšení úrovně a odbornosti VŠ výuky v Jemenské provincii Sokotra prostřednictvím zapojení vysokoškolských pedagogů MENDELU a podpory meziuniverzitní spolupráce, podpoření cílové skupiny obyvatel ostrova Sokotra ve snaze o zvýšení jejich potravinové bezpečnosti a nutriční kvality stravy a pomocí edukačních aktivit v oblasti drobného zemědělství zvýšit potravinovou a ekonomickou soběstačnost místní komunit, záchrana endemických dřevin na ostrově Sokotra (vysázeno bylo již 10 tisíc stromů).

sokotra

Zambie - zvýšení příjmů a tím zvýšení životních standardů malých a středních farmářů v Západní provincii, a to prostřednictvím zvýšení produktivity rostlinné i živočišné produkce a rozvojem farem skrze obchodní aktivity farmářů, vybudováním dostatečných kapacit farmářů pro správný management živočišné i rostlinné produkce, jejich integrací a praktickou aplikaci na farmách a rehabilitací půdy. 

zambie

Mongolsko -  výzkumu mongolských lesů od roku 2009, výuka principů udržitelného lesního hospodaření, významu lesa pro udržení permafrostu a vody v krajině a další odborné činnosti. V Mongolsku čeští vědci založili výzkumné plochy, na kterých studenti měří vlhkost půdy a sledují vliv pastvy na přirozené zmlazení, vitalitu lesa a dynamiku vegetace. Proběhly rovněž oboustranné výměnné mobility akademiků spojené s přednáškami a terénními ukázkami výzkumných aktivit, sběru dat a demonstrací hospodářských opatření.

 mongolsko

Spolupráce s orgány památkové péče, archeology a historiky

Datování historických sušíren na Horním Vsacku

S výzkumem začínali v oblasti Vizovické vrchoviny, odkud mají 14 datovaných roubených sušíren ovoce. Nyní spolupracují s Muzeem regionu Valašsko, které zjišťuje stáří sušíren v rámci výzkumu. Vědci odebrali vzorky dřevěných trámů z objektů v lokalitách Vsetín-Potůčky, Zděchov, Halenkov a Hošťálková, u nichž je obtížné dohledat informace z historických map či písemných pramenů. V laboratoři pak počítačovým rozborem zkoumají, jak staré je dřevo, které bylo na jejich stavbu použito. Metoda dendrochronologického datování založená na analýze letokruhů dokáže určit stáří dřeva s přesností na jeden rok.

Mapování kulturní dědictví hospodářské činnosti člověka v lesích

Vědci chtějí identifikovat, zdokumentovat a prezentovat antropogenní prvky v terénu s ohledem na možné ohrožení tohoto typu kulturního dědictví současným hospodařením v lesích.Výsledkem snažení týmu odborníků budou certifikované metodiky vážící se k antropogenním prvkům a pařezinám s návrhy na jejich identifikaci a ochranu. Odborníci vytvoří systém jak v budoucnu ke kulturnímu dědictví našich předků v lesích přistupovat. Projekt, který financuje Ministerstvo kultury České republiky v rámci NAKI II, potrvá do konce roku 2022 s náklady necelých 15 milionů korun.

Historické dřevěné konstrukce: typologie, diagnostika a tradiční opracování dřeva

Vědci LDF spolupracovali na projektu Ministerstva kultury NAKI zaměřeného na komplexní kritický rozbor postupů užívaných při řemeslném opracování dřeva a při navrhování tradičních tesařských konstrukcí. Výsledkem jsou konkrétní návrhy pro optimalizaci restaurování, konzervaci, opravy a údržby historických dřevěných konstrukcí. V souvislosti s tímto výzkumem byla v v prostorách areálu Dřevěného městečka Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm uspořádána výstava názevem "Pod ochranou svatého Josefa".věnovaná historii tesařského řemesla v českých zemích. Výstava také završuje mnohaletou výzkumnou spolupráci institucí sledující kritický rozbor postupů od výběru dříví po ruční opracování a úpravy užívané při řemeslném opracování dřeva, návrzích pro údržbu, opravy a restaurování historických dřevěných objektů.

 

Výzkum vlků v České republice

Počátkem minulého století byli vlci v České republice vyhubeni, ale nyní se díky přísnější ochraně velkých šelem v Evropě v posledních desetiletích začínají přirozeně vracet do původních území. Vědci z LDF se spolu s dalšími institucemi podílejí na mapování výskytu vlků na našem území a provádějí také unikátní výzkum chování vlků pomocí telemetrických obojků s cílem  poznat chování vlků a zjistit, kde všude se pohybují a jaké mají zvyklosti. Výsledek výzkumu může pomoci chovatelům ovcí k ochraně jejich stád před útoky zvyšujícího se počtu vlků na našem území.

 

 

 

 

 

 

Budoucí prváci

On-line prohlídka

Kalendář akcí LDF MENDELU